سرویس پردازش سریع چیست؟

سرویس پردازش سریع یا High Performance Computing (HPC) یک سیستم رایانه‌ای با توان پردازشی بالاتر از سیستم‌های خانگی است؛ که در دانشگاه‌ها برای انجام محاسبات سریع در اختیار پژوهشگران قرار می‌گیرد. سامانه‌های پردازش سریع لزوماً مانند سامانه‌های پردازش موازی و ابررایانه‌ها طراحی نشده‌اند، اما، برخی ویژگی‌های مشترک آنها مثل پردازش با تعداد نخ‌های (Threads) بیشتر، انجام عملیات بی وقفه، ظرفیت بیشتر حافظه نهان (Cache Memory) در پردازنده‌های (CPU) سری Intel Xeon و هزینه مقرون به صرفه‌تر نسبت به خرید یک دستگاه فیزیکی، باعث شده است تا سرویس پردازش سریع در هر دانشگاهی جزئی از امکانات پژوهشی محسوب شود و ظرفیت پردازش آن در برخی رتبه‌بندی‌ها تاثیرگذار باشد.

معرفی مرکز پردازش سریع

مرکز پردازش‌های سریع دانشگاه  مازندران به منظور ارائه خدمات پردازش سریع به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و مراکز صنعتی کشور طراحی شده است. این مرکز در اردیبهشت 1396 توسط ریاست محترم دانشگاه جناب آقای دکتر سید خلاق میرنیا و با حمایت مالی معاونت محترم پژوهش و فنآوری دانشگاه مازندران جناب آقای دکتر فاطمی راه اندازی گردید. این مرکز با استفاده از پیشرفته ترین امكانات سخت افزاري و نرم افزاري قادر به ارائه  خدمات پردازشی به  کاربران می باشد. محققین مراکز دانشگاهی و صنعتی در تمام نقاط کشور می‌توانند با تکمیل و ارسال فرم در خواست از خدمات پردازشی  استفاده نمایند.
با توجه به هزینه های بالای راه اندازی و نگهداری سامانه های پردازش سریع و تامین نیروی انسانی مجرب وهمچنین با در نظر گرفتن کیفیت، پایداری و استفاده از آخرین تکنولوژیهای سخت افزاری و نرم افزاری در ارائه خدمات پردازشي دراين مركز بسیار مقرون به صرفه مي باشد.
اين مركز به عنوان اولين مركز محاسبات سريع در شمال كشور با پشتيباني از طرحهاي علمي و صنعتي و پايان نامه هاي دانشجويان تاثير چشمگيري در گسترش علوم و تكنولوژي در استانهاي شمالي كشور دارد.
خدمات اين مركز شامل ارائه بسترهاي سخت افزاري مناسب و مشاوره نرم افزاري جهت انجام سريعتر و بهتر طرحهاي علمي و صنعتي مي باشد. همچنين باتوجه به ايجاد دانش فني طراحي و راه اندازي سيستمهاي پردازشي موازي در دانشگاه مازندران، اين مركز توانايي طراحي و راه اندازي سيستمهاي مشابهي را براي ساير سازمانها، نهادها و شركتها را دارا مي باشد.

نحوه درخواست سرویس:

مرکز فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی دانشگاه مازندران به دو صورت شرایط استفاده از سامانه‌های پردازشی با پردازشگرهای ویژه بر پایه CPU و GPU را فراهم نموده است. این مرکز علاوه بر ارائه سرویس اختصاصی در در مرکز داده دانشگاه مازندران، بر اساس تفاهم‌نامه‌ای با شرکت "ابر فردوسی" به تمامی اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و دانشجویان دانشگاه مازندران تخفیف 30 درصدی استفاده از سرویس‌های ابری ارائه خواهد شد.

 

1. نحوه درخواست سرویس بر اساس تفاهم‌نامه شرکت "ابر فردوسی"

بر اساس این تفاهم نامه تمامی اعضای هیئت‌علمی، دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه مازندران پس از ثبت نام در سایت https://ferdowsi.cloud، از تخفیف 30 درصد برخوردار خواهند شد و بر این اساس، 30 درصد مبلغ پرداختی به عنوان شارژ هدیه به موجودی حساب اضافه می‌گردد.
دانشجویانی که پایان‌نامه ثبت شده در ایران داک داشته باشند، شامل 5 درصد تخفیف اضافه‌تر خواهند بود.
بر این اساس اعضای هیئت علمی پس از دریافت معرفی نامه از "معاونت پژوهشی دانشگاه مازندران" در آدرس https://ferdowsi.cloud ثبت نام نموده و از طریق ثبت تیکت در پنل پشتیبانی معرفی‌نامه خود را برای پشتیبان ارسال نمایند. و یا با معاونت پژوهشی دانشگاه مازندران جهت دریافت کد تخفیف تماس حاصل نمایند.
اعمال تخفیف دانشجویان، پس از ثبت نام در سایت ابر فردوسی، و ارسال کارت دانشجویی و یا  مدرکی مبنی بر دانشجو بودن در دانشگاه مازندران به چت پشتیبانی سایت امکان‌پذیر خواهد بود.
تمامی اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و یا دانشجویانی که از گرنت پژوهشی برخوردار هستند می‌توانند پس از هماهنگی با معاونت پژوهشی دانشگاه به صورت کارت اعتباری گرنت پژوهشی و یا فاکتور پرداخت، نسبت به دریافت کمک هزینه پژوهش اقدام نمایند.
برای استفاده از سرویس ضروری است تا همه‌ی سرویس گیرندگان مفاد شرایط استفاده از سرویس را پذیرفته و به نکات امنیتی توجه فرمایند.

همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با پشتیبانی ابر فردوسی به شماره 05138804247 و یا مرکز فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی دانشگاه با شماره 01135302884 تماس حاصل فرمایید.

 

2. نحوه درخواست سرویس پردازش سریع مرکز داده دانشگاه مازندران:

اعضای محترم هیئت علمی می‌توانند پس از مشورت با کارشناسان مرکز فناوری اطلاعات در خصوص انتخاب تعداد هسته پردازشی، و دریافت مبلغ مرتبط با انتخاب خود، اقدام به ارسال درخواست کسر از گرنت بابت استفاده از خدمات پردازش سریع خود را به معاون پژوهشی دانشکده خود ارسال نمایند. پس از تایید اعتبار و ارجاع نامه به مرکز فناوری اطلاعات در سامانه‌ی مکاتبات اداری، مشخصات ورود از طریق ایمیل اطلاع‌رسانی خواهد شد. 
با سلام
 اینجانب "نام کاربر" عضو هیئت علمی دانشکده "نام دانشکده" در خواست کسر از گرنت بابت استفاده از سرویس پردازش سریع دانشگاه مازندران، با مشخصات "تعداد" هسته پردازشی، "تعداد" گیگابایت حافظه RAM، برای مدت 3 ماه با مبلغ "اعلام شده"  را دارم.

شرایط استفاده:

- در حال حاضر خدمات پردازش سریع فقط برای اعضای هیئت علمی دانشگاه مازندران قابل دسترس است.
- نحوه پرداخت هزینه، تنها از طریق درخواست کسر از گرنت امکان پذیر است.
- استفاده از سرویس پردازش سریع، فقط در جهت استفاده در پروژه‌های تحقیقاتی مجاز خواهد بود.
- حداکثر پهنای باند اختصاص داده شده به هر ماشین 2 Gbit/S است.
- كليه خدمات پردازشي تاييد شده پس از پرداخت هزينه‌هاي مرتبط برقرار مي‌شود.
- ضروری است کاربران گرامی پیش از انقضاء مدت نگهداری دیسک، نسبت به ارسال درخواست و پرداخت هزینه نگهداری دیسک اقدام نمایند.
- کاربران موظف به تهیه‌ی نسخه پشتیبان از اطلاعات ماشین‌های اختصاص یافته‌شان هستند و واحد پردازش سریع هیچ تعهدی در خصوص تهیه نسخه پشتیبان و هر گونه از بین رفتن اطلاعات ماشین‌ها ندارد.

سوالات پرتکرار:

  • تعرفه سیستم پردازش سریع چگونه محاسبه می‌شود؟

    تعرفه سرویس‌های پردازش سریع معمولا بر اساس تعداد هسته پردازشی در مدت زمان یک ساعت (هسته/ساعت) محاسبه می‌شود. هر سیستم رایانه‌ای به جز پردازشگر مرکزی نیاز به حافظه موقت و حافظه دائمی نیز دارد که در این نحوه‌ی قیمت‌گذاری، هر سرویس‌دهنده بسته به منابع در دسترسش، آنها را به عنوان ویژگی افزوده ارائه می‌کند. معیار هر هسته/ساعت (Core/hour) در سرویس پردازش سریع دانشگاه مازندران، یک هسته پردازشی(Logical-  Processor)، یک گیگابایت Memory و 10 گیگابایت حافظه ذخیره‌سازی در نظر گرفته شده است

  • مشخصات ماشین‌های قابل ارائه توسط مرکز HPC چیست؟

    حداقل سیستم قابل ارائه در سرویس پردازش سریع دانشگاه مازندران شامل یک هسته پردازشی، یک گیگابایت RAM و 10 گیگابایت حافظه خواهد بود. حداکثر سیستم قابل ارائه در سرویس پردازش سریع دانشگاه مازندران شامل 12 هسته پردازشی، 24 گیگابایت RAM خواهد بود.

  • آیا داده‌های من پس از انقضاء مدت بهره‌برداری حذف خواهند شد؟

     فضای ذخیره سازی تا یک ماه پس از انقضاء سرویس نگهداری خواهد شد و پس از آن هزینه ی نگهداری دیسک به صورت زیر محاسبه خواهد شد:

    30 (ریال/ساعت) × حجم دیسک × مدت نگهداری (تعداد روز × 24 ساعت)

    برای مثال هزینه یک ماه نگهداری از ماشین نوع B پس از تاریخ انقضاء سرویس برابر است با: 30 x  80 x 30 x 24 =  1,728,000

    ضروری است کاربران گرامی پیش از انقضاء مدت نگهداری دیسک، نسبت به ارسال درخواست و پرداخت هزینه نگهداری دیسک اقدام نمایند.

  • پایداری زیرساخت مجازی چند درصد است؟

    پایداری Datacenter محل نگهداری ماشین‌های پردازش سریع دانشگاه مازندران به صورت تجربی 99.2 درصد در سال است.

     

  • مجموع ظرفیت سامانه پردازش سریع دانشگاه مازندران چقدر است؟

    در حال حاضر سرویس پردازش سریع دانشگاه با ظرفیت پردازشی 3.628 Teraflops  که با استفاده از پردازنده‌های Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2695 v4 @ 2.10GHz تامین می‌شود، آماده ارائه سرویس به متقاضیان است.

  • مشخصات ورود را دریافت کرده‌ام. چطور از سرویس استفاده کنم؟

    به راهنمای استفاده از سرویس پردازش سریع در صفخه‌ی "راهنماها" در وب سایت مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه مازندران مراجعه فرمایید.