تاریخچه آپا

تیم پاسخ به رخدادهای رایانه (CERT) گروهی متخصص برای رسیدگی به حوادث امنیتی کامپیوتر هستند . نام های جایگزین برای این گروه عبارتند از : تیم آمادگی برای رخدادهای رایانه و تیم پاسخگویی به رخداد‌های امنیتی کامپیوتر (CSIRT) هستند.

نام "تیم پاسخ به رخدادهای رایانه" برای اولین بار توسط مرکز هماهنگی CERT در دانشگاه کارنگی ملون (CMU) استفاده شد و توسط تیم‌های دیگر در سراسر جهان گسترش یافت . برخی از تیم ها به این دلیل که CMU تهدید به اقدام قانونی بر علیه سازمان‌ها و اشخاص و یا هر تیم دیگری که از عنوان CERT استفاده کنند اتخاذ کرد ، نام CSIRT را انتخاب کردند که وظیفه کنترل رخداد‌های امنیتی کامپیوتر بجای دیگر کارهای پشتیبانی فنی بر عهده داشتند .

در اوایل قرن بیستم CMU موقعیت خود را آرام کرد و عنوان‌های CERT و CSIRT هم اکنون بجای هم استفاده می شوند. تاریخچه CERT با به وجود آمدن کرم‌های کامپیوتری و ویروس ها مرتبط است . هر زمان که تکنولوژی جدید می‌رسد سوء استفاده از آن زمان زیادی طول نمیکشد .

اولین کرم در IBM VNET مخفی شده بود. مدت کوتاهی پس از آن در سوم نوامبر ۱۹۸۸ کرمی به نام موریس در صدی از اینترنت را فلج کرد و این منجر به تشکیل اولین تیم پاسخ به رخدادهای رایانه در دانشگاه کارنگی ملون زیر نظر ایالت متحده شد . با رشد چشم گیر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطالت در سال های پس از آن ، تیم CERT/CSIRT به یک قسمت ضروری در اکثر سازمان های بزرگ مبدل شد و هم اکنون در بسیاری از سازمان ها CERT به مرکز عملیات امنیت اطلاعات توسعه یافته است

مرکز تخصصی آپا در دانشگاه مازندران به همین منظور تاسیس شده است . آپا لفظی اختصاری است که از سه حرف اول کلمات آگاهی‌رسانی، پشتیبانی و امداد تشکیل شده است و نامگذاری آپا با مد نظر قرار دادن سه هدف زیر است:

  • ارتقای آگاهی و درک مسایل مرتبط با امنیت اطلاعات در میان کاربران و سرویس‌دهندگان فضای سایبر. 
  • پشتیبانی برای ایجاد و استفاده از تکنولوژی مناسب برای مقاومت در مقابل حملات سایبری و محدود کردن خسارات و اطمینان نسبت به تداوم سرویس‌های سایبری حیاتی 
  • امداد برای شناسایی و رفع آسیب‌پذیری‌ها در سیستم‌ها و شبکه‌های کامپیوتری و برای مدیریت بهترمقابله با تکنیک‌های نفوذگران در جلوگیری از افزایش میزان ضایعات و تشخیص و پیجویی حملات و حمله‌کنندگان.