آیین اختتامیه اولین جشنواره ملی اتحادیه انجمن فیزیک در دانشگاه مازندران - دانشگاه مازندران
آیین اختتامیه اولین جشنواره ملی اتحادیه انجمن فیزیک در دانشگاه مازندران
- چهارشنبه 03 اردیبهشت 1404
- کد خبر: 3582133
- 553

همزمان با نشست علمی با حضور معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی، برگزار شد:
آیین اختتامیه اولین جشنواره ملی اتحادیه انجمن فیزیک در دانشگاه مازندران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مازندران، همزمان با آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی اتحادیه انجمن فیزیک کشور، نشست علمی با حضور دکتر محمد قنادی مراغه؛ معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی، صبح روز چهارشنبه سوم اردیبهشت 1404 به میزبانی دانشگاه مازندران در سالن اجتماعات خیام نیشابوری دانشکده علوم ریاضی برگزار شد.
بر اساس این گزارش، در این مراسم که با حضور جمعی از اساتید، کارمندان، دانشجویان، پژوهشگران، مسوولان دانشگاه مازندران و دبیران و اعضای انجمنهای فیزیک دانشگاههای سراسر کشور همراه بود، دکتر قنادی مراغه ضمن ارایه سخنانی پیرامون سیاستها و برنامههای کلان سازمان انرژی اتمی در حوزه پژوهش و فناوری، بر نقش مؤثر دانشگاهها در پیشبرد اهداف علمی کشور تأکید کرد. وی در بخشی از سخنان خود، همکاریهای علمی مشترک با دانشگاهها را ضرورتی راهبردی دانست و از انجمنهای علمی دانشجویی بهعنوان ظرفیتهایی پویا و خلاق در مسیر توسعه علمی کشور نام برد. این نشست، با هدف تعمیق ارتباط میان دانشگاه و نهادهای راهبردی کشور، بهعنوان بخشی از برنامههای جانبی جشنواره ملی فیزیک برگزار شد.
دکتر قنادی مراغه: پیوند علم و اقتدار، مسیر راهبردی توسعه ملی است
در اختتامیه اولین جشنواره ملی اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک، دکتر محمد قنادی مراغه، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی ایران، ضمن اشاره به فلسفه راهبردی علم در نگاه دینی و ملی، بر لزوم گسترش تعامل دانشگاهها و مراکز علمی با صنعت هستهای تأکید کرد.
وی در آغاز سخنان خود با اشاره به فرمایش امیرالمؤمنین علی(ع) که «العِلمُ سُلطان»، قدرتآفرینی علم را سرلوحه فعالیتهای سازمان انرژی اتمی ایران دانست. همچنین با یادآوری سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) و معرفی جابر بن حیان، شاگرد ایشان، بهعنوان بنیانگذار علم شیمی، بر ریشهدار بودن علم در فرهنگ اسلامی تأکید کرد.
دکتر قنادی از دکتر رشیدی، عضو هیات علمی دانشگاه مازندران، بهعنوان یکی از ستونهای پروژه راهبردی UCF تقدیر ویژه بهعمل آورد.
وی با مرور تاریخچه فعالیتهای سازمان، به پروژه تولید UF6 از کیک زرد پرداخت؛ پروژهای که با قرارداد اولیه با کشور چین آغاز شد، اما به دلیل فشارهای بینالمللی و کارشکنیها، ناتمام ماند. این پروژه با همت دانشمندان جوان ایرانی در سال ۱۳۷۹ بازتعریف شد و در نهایت در سال ۱۳۸۲ به مرحله تولید صنعتی رسید.
دکتر قنادی، پروژه UCF را نقطه عطفی در استقلال علمی کشور عنوان کرد و گفت: نه تنها موفق به بازپسگیری هزینهها شدیم، بلکه خسارات را نیز جبران کردیم.
معاون راهبردی سازمان انرژی اتمی، چهار محور اصلی فعالیتهای سازمان را شامل برق هستهای، پزشکی هستهای، کاربردهای صنعتی و کشاورزی هستهای دانست. وی همچنین از پیشرفتهای کشور در حوزه تولید داروهای رادیواکتیو، راهاندازی نیروگاههای هستهای، و استفاده از فناوری هستهای در بهبود کیفیت و ایمنی محصولات کشاورزی خبر داد.
دکتر قنادی مراغه در پایان سخنانش، با اشاره به تفاهمنامه همکاری میان سازمان انرژی اتمی ایران با دانشگاه مازندران و اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک، آن را، گامی بزرگ در جهت شناسایی، پرورش و بهکارگیری استعدادهای علمی جوان در صنایع پیشرفته، برشمرد.
دکتر صالحی عمران: دانشگاه باید فراکنشگر باشد؛ ارتباط با جامعه، رمز توسعه آموزش عالی است
دکتر صالحی عمران در نشست علمی نخستین جشنواره ملی اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک با اشاره به حضور اساتید برجسته و توانمند در دانشگاه مازندران، بر لزوم بهرهمندی از این ظرفیت در توسعه آموزش عالی تاکید کرد و افزود: دو مولفه برنامهریزی کنشی و فراکنشی در ادبیات حوزه آموزش عالی، تعیینکننده نحوه رویکرد سازمان در انجام ماموریت و توسعهی فرا سازمانی است. در برنامهریزی کنشی، دانشگاهها و سیستمهای آموزشی بر اساس سرفصلهای تعریفشده و سلایق اساتید و مدیران به فعالیت خود ادامه میدهند و از آن بهعنوان کارآیی موفق یاد میکنند.
سرپرست دانشگاه مازندران ادامه داد: اما نگاه اصلی متخصصان آموزش عالی، برنامهریزی فراکنشی است. برنامهریزی فراکنشی، دیدگاهی است که کاملا به نیازهای جامعه حساس است و هیچ منعی میان دانشگاه و جامعه وجود ندارد و برنامههای دانشگاه بر اساس نیازهای جامعه تعریف خواهند شد و این برای توسعه و پیشرو بودن دانشگاه بسیار مهم است.
دکتر صالحی عمران در ادامه به نقش انجمنهای علمی در دانشگاه اشاره کرد و اظهار داشت: فعالیتهای دانشگاه به دو بخش آموزش و یادگیری و فعالیتهای فوق برنامه تفکیک میشود که در بخش اول، برنامه بر اساس نظامبندی مدون و چارت تعیین شده به پیش میرود. اما بخش دوم، آموزش بهصورت غیررسمی و خارج از کلاس است و انجمنهای علمی نقش فوقالعاده مهمی در این حوزه دارند و حتی میتوانند محرک اساتید باشند.
نماینده وزیر علوم در استان تصریح کرد: دانشجویان دارای انرژی، پتانسیل و ظرفیت بالایی هستند و گاهی اوقات مسایل را بهتر از ما میبینند. تقویت و حکایت از این ظرفیت باید در برنامهریزی دانشکدهها، مدیریت دانشگاه و مدیران آموزش عالی کشور با یک نگاه ویژه قرار گیرد.
دکتر حسینی: اعتماد به جوانان، راهبردی هوشمندانه و لازمه پیشرفت کشور است
دکتر سیدباقر حسینی کریمی مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران نیز در نشست علمی و آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک، با تأکید بر ضرورت اعتماد به نسل جوان دانشگاهی، این اعتماد را یک «راهبرد استراتژیک» و نوعی «سرمایهگذاری هوشمند» برای آینده کشور توصیف کرد.
وی با اشاره به سیره پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت(ع)، به نمونههایی از واگذاری مسوولیتهای بزرگ به جوانان در صدر اسلام پرداخت و افزود: انتخاب جوان ۱۸ ساله بهعنوان فرمانده سپاه از سوی پیامبر، جانشینی حضرت علی(ع) در نوجوانی، و الگوسازی حضرت سیدالشهدا(ع) از حضرت علیاکبر(ع) و قاسم بن حسن(ع)، همگی مؤید جایگاه والای جوانان در اندیشه اسلامی است.
مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران با استناد به بیانات مقام معظم رهبری اظهار داشت: هر جا به جوانان اعتماد کردیم، با حداقل امکانات، پیشرفت حاصل شد.
وی در ادامه به دو نمونه موفق در اعتماد به جوانان اشاره کرد و گفت: شهید حسن باقری، فارغالتحصیل رشته حقوق که در جوانی به مغز متفکر اطلاعات نظامی ایران بدل شد، و دکتر محمد قنادی مراغه که با مدیریت پروژه UCF توانست ظرف پنج سال پروژهای یازدهساله را به سرانجام برساند.
دکتر حسینی در پایان با رد برخی دیدگاهها درباره قدیمی بودن دانش هستهای ایران، تأکید کرد: اگر این دانش منسوخ است، چرا اینهمه تلاش بینالمللی برای ایجاد خلل در آن صورت میگیرد؟
دکتر علویان: دانشگاه باید جهتدهنده به علم و عالم باشد
در مراسم اختتامیه اولین جشنواره ملی اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک، دکتر مرتضی علویان، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه مازندران، ضمن خیرمقدم به میهمانان و تقدیر از برگزارکنندگان، بر سه وظیفه اصلی دانشگاهیان از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی تأکید کرد.
وی گفت: به فرموده مقام معظم رهبری، دانشگاه و دانشگاهیان سه وظیفه مهم دارند: تولید علم، تربیت عالم و جهتدهی این دو. تفاوت اصلی نظامهای آموزشی نیز در همین جهتدهی است؛ اینکه آیا علم و عالم در خدمت سلطه و مادیات قرار گیرد یا در مسیر تعالی انسان و نظام توحیدی. ما امروز نمونهی کامل آن را در ایستادگی مردم فلسطین و مظلومیت غزه میبینیم.
دکتر علویان با اشاره به روز ملی فناوری هستهای، ابراز امیدواری کرد که در پرتو چنین رویدادهایی، مسیر دانشگاهها بهسوی زیستی متفاوت و پیشرو هموارتر گردد.
وی در ادامه، با اشاره به رشد کمی و کیفی انجمنهای علمی دانشجویی، گفت: تعداد انجمنهای علمی فعال در دانشگاه مازندران از ۱۵ انجمن در دوران کرونا، امروز به بیش از ۵۰ انجمن رسیده است. این رشد، نشانهای از پویایی فضای علمی-فرهنگی دانشگاه است.
دکتر علویان، انجمن علمی فیزیک را یکی از انجمنهای موفق علمی دانشگاه و وجود اتحادیه آن را از افتخارات دانشگاه مازندران برشمرد و اظهار داشت: اتحادیهها میتوانند بهعنوان پل ارتباطی میان آموزش، پژوهش و تجربه، زمینهساز تحولات علمی و فرهنگی در کشور باشند.
چهار محور کلیدی نخستین جشنواره ملی اتحادیه انجمنهای فیزیک با تأکید بر پیوند دانشگاه و صنعت هستهای تشریح شد
دبیر اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی فیزیک کشور نیز در آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی این اتحادیه، به تبیین چهار محور اصلی برنامهها و اهداف این رویداد پرداخت.
وی محور نخست را تمرکز بر «آموزش» عنوان کرد و گفت: رفع چالشهای موجود، مدرنسازی روشهای آموزشی، ارتقای سطح دانش و مهارتهای تخصصی دانشجویان از جمله اهداف این بخش بوده است.
در محور دوم با تأکید بر «پژوهش»، ایجاد بستری برای بروز دستآوردهای نوین علمی و شبکهسازی از طریق انجمنهای علمی در دستور کار قرار گرفت. همچنین در بخش «کارآفرینی»، پیوند صنعت و دانشگاه برای پاسخگویی به چالشها و ایجاد فرصتهای شغلی مورد توجه قرار گرفت.
وی در پایان، تقویت «هویت علمی» و «مسوولیتپذیری اجتماعی دانشجویان» را به عنوان چهارمین محور یعنی بخش فرهنگی این جشنواره معرفی کرد.
دبیر اتحادیه همچنین با اشاره به امضای تفاهمنامه همکاری با سازمان انرژی اتمی ایران، این اقدام را مهمترین دستآورد جشنواره دانست و آن را گامی تاریخی در راستای پیوند میان نخبگان فیزیک کشور و صنعت پیشرفته هستهای ارزیابی کرد.
یادآور میشود: در پایان این نشست علمی و آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی اتحادیه انجمن فیزیک، تفاهمنامهی همکاریهای آموزشی، پژوهشی و فناوری بین سازمان انرژی اتمی ایران و دانشگاه مازندران با امضای دکتر محمد قنادی مراغه و دکتر ابراهیم صالحی عمران منعقد شد. همچنین انعقاد تفاهمنامهی همکاری علمی و تحقیقاتی بین سازمان انرژی اتمی ایران و اتحادیه انجمنهای علمی فیزیک ایران با امضای دکتر محمد قنادی مراغه و محمد طالبی دبیرکل اتحادیه به امضا رسید.
* تهیهکننده خبر: رضا داداشی تنکابنی
روابط عمومی دانشگاه مازندران